BK Örnen

Boxningsklubben Örnen - BK Örnen

BK Örnen, boxningsklubben för rolig boxning och träningsboxning. På Södermalm i Stockholm. Boxning, motionsträning, pugilist, fitness.  

Mjölksyra boost på Bosön ; Producera och bibehålla mjölksyra.

Lise laddar på dagens laktat pass .

Lise laddar på dagens laktat pass .

Så var det dags för Bosön och test och träning. Vilken lyx att få spendera så mycket tid i Bosöns fysiologiska labb! Ett ord förknippas med labbet - mjölksyra!

För Fadma var det äntligen dags att göra VO2maxtest, som hon sett fram emot med skräckblandad förtjusning.  Hon sprang med lite högre hastighet än för ett år sedan och krigade till sig ett värde lite bättre än sist, på rätt väg alltså!

Bra jobbat Fadma! 

Fadma gör sitt VO2MAX testet så att Teamet kan justera tränings intensiteten och analysera effekten. 

Fadma gör sitt VO2MAX testet så att Teamet kan justera tränings intensiteten och analysera effekten. 

Lise påbörjade idag mjölksyraträning på armcykeln. Tanken är att som en del i toppningen inför NM boosta upp laktatnivåerna i blodet, alltså nivån av mjölksyran och på så vis bli mer tålig för mjölksyra.

Det ska räcka att genomföra träningen ett pass/vecka i tre veckor (inklusive matchvecka) för att uppnå positiva resultat. Det är självklart till viss del individuellt hur stor påverkan man lyckas åstadkomma så detta blir ett första test för att se hur vi ska lägga upp det inför SM. 

image.jpg

Hela träningen är som en intervallstege med längre och längre set. I början på de kortare seten vill man producera mjölksyra men ha fortsatt hög effekt, alltså att man orkar trycka och bibehålla sin power.

Vart eftersom seten blir längre och vi producerat mjölksyra börjar vi istället arbeta med uthållighet av mjölksyra. Vilan mellan varje set är hela fem minuter för att kunna få ut så mycket som möjligt. 

   Okej, den här träningen har Lise hört mycket om så hon har taggat till ordentligt ! Totalt cirka fyra minuters effektiv tid, nu kör vi!

 

Okej, den här träningen har Lise hört mycket om så hon har taggat till ordentligt ! Totalt cirka fyra minuters effektiv tid, nu kör vi!

Första setet är detsamma som när vi gjorde tester; 8x5 sekunder med 30 sekunders vila. Vilket betyder att Lise även fick passa på att slå sina tidigare testresultat vilket hon gjorde!

Det följdes av 4x10 sekunder med 60 sekunders vila. Även det följdes av fem minuters hel vila innan nästa omgång om 3x20 sekunder med 120 sekunders vila satte igång.

Test ledare Juan Alonso gör program förslaget till Lise och stämmer av med Coach Perkele.

Test ledare Juan Alonso gör program förslaget till Lise och stämmer av med Coach Perkele.

Än så länge hade Lise fortsatt bra power! Ska det gå att knäcka henne undrade testledaren Juan ;) 

Nu återstod 2x30 sekunder med 180 sekunders vila och den sista avslutande 1x60 sekunder. 60 sekunder kanske låter som kort tid men det var en väldigt lång avslutande minut där det kändes som vevandet stod helt still och mjölksyran pumpade runt i hela kroppen.

Lise kör så att det ryker ... 

Lise kör så att det ryker ... 

Mellan varje set tog Juan blodprover för att mäta laktatnivåerna för att få värden på mjölksyran. En aning illamående Lise satte sig på cykeln för att cykla bort mjölksyran som totalt tagit över medan en nöjd testledare konstaterade att han "lyckats knäcka Lise" som fick sina hittills högsta uppmätta laktatvärden, oberoende av test. En lyckad träning med andra ord!

Helt slut , precis så ska det vara ! 

Helt slut , precis så ska det vara ! 

Teamet tränar säckintervaller cirka 1 gång i veckan. Dessa är så grenspecifika som möjligt vilket innebär att vi slår, flyttar till nästa säck och slår osv. Otroligt bra för att det är så pass grenspecifikt men inte helt optimalt för att producera mjölksyra på kort tid om boxarna dessutom är uthålliga ;) 

Enligt Juan är fördelen med träningen på armcykeln att man lyckas komma upp i sin högsta möjliga effekt och skapa mjölksyra innan man börjar arbeta med uthålligheten av mjölksyran. Detta till skillnad mot om man tränar mjölksyra på säck. Där kan man mycket möjligt få upp mjölksyran och jobba med uthålligheten, men på en lägre effekt (power) än vad som är ens högsta. 

Och det stämmer verkligen. Lise menar att hon aldrig producerat sådan mjölksyra i armarna tidigare! Möjligen efter en helg med 100 ronder sparring, jämfört med dagens cirka fyra minuters effektiv träning! Så det här upplägget av mjölksyraträning lär ge märkbara resultat! 

 

Lise mår riktigt illa och det är helt normalt reaktion när man utsätter kroppen så hårt träning , Bra Lise! 

Lise mår riktigt illa och det är helt normalt reaktion när man utsätter kroppen så hårt träning , Bra Lise! 

Fadma och Lise är klara för dagens pass och test . Det är viktigt enligt Coach Perkele att vara medveten i den aktivas prestation förmåga för att kunna göra så effektiv träningsplanering och undvika överträning. Samtidigt måste tränaren ha koll att tränings planering ger rätt resultat . Hittills har Team Perkele / Coach Petri planering fungerat riktigt bra. 

Fadma är totalt utslagen och presterat sitt absolut bästa i testet , bra Fadma ! 

Fadma är totalt utslagen och presterat sitt absolut bästa i testet , bra Fadma ! 

Vi väntar med spänning till nästa vecka och nästa träningstillfälle! En hel eftermiddag i Bosöns idrottsmiljö ger alltid en peppande känsla!

Bra jobbat Team Perkele // BK Örnen.