BK Örnen

Boxningsklubben Örnen - BK Örnen

BK Örnen, boxningsklubben för rolig boxning och träningsboxning. På Södermalm i Stockholm. Boxning, motionsträning, pugilist, fitness.  

Toppning

Lise har börjat sin toppning och är taggad

Lise har börjat sin toppning och är taggad

Toppningen brukar påbörjas cirka tre veckor innan turnering. Normalt innebär det att vi i princip bara har grenspecifika träningspass på schemat. En och annan löpning planeras in efter behov. Kroppen kan vara i behov av att få springa bort lite mjölksyra eller stela muskler från boxningen. 

Team Perkele sparring pass är normalt 8-12 ronder match sparring  

Team Perkele sparring pass är normalt 8-12 ronder match sparring  

De lite större turneringarna varje år (Golden Girl, SM) brukar även innebära en del resande för sparringhelger med andra boxare. Många gånger har det inneburit båten över till Finland för att få tuffast tänkbara matchsparring och andra gånger resande runt i Sverige på sparringturné. 

Team Perkele hälsade Team Finland , stenhård sparring läger i Tanmerfors Finland och ha det riktigt bra sparring ! Tack alla Finska boxare 👍 

Team Perkele hälsade Team Finland , stenhård sparring läger i Tanmerfors Finland och ha det riktigt bra sparring ! Tack alla Finska boxare 👍 

Det grenspecifika upplägget brukar bestå av både teknikpass på låg intensitet samt sparringpass med kortare uppvärmning och fokus på sparring/uppdragssparring 10-12 ronder. När det är cirka två veckor till match bibehåller vi samma antal träningspass med samma intensitet i varje specifik sak vi gör, om det är sparring eller plattor, men vi kortar ner själva längden på passet. Den sista veckan innan match är individuellt upplagt. 

Toppning är välligt hård i början och lättar till slutet . Här är typisk 2-3 veckas period från tjejernas tränings dagbok .  

Toppning är välligt hård i början och lättar till slutet . Här är typisk 2-3 veckas period från tjejernas tränings dagbok .  

För de som har möjlighet till dubbelpass är det tänkt att teknikpasset är på morgonen och sparring på eftm/kvällen. Fördelen med det här upplägget är att morgonen kan ägnas åt att nöta in tekniker i lugnt tempo för att återuppta samma tekniker i ett högre tempo på kvällens sparring. 

Under toppningen inför Golden Girl 2015 hade nästan alla i teamet möjlighet till att träna enligt det upplägget. Vi tränade teknik på morgonen och hade möjlighet till cirka 12 ronder sparring på kvällen. Sparringpasset inleddes med en individuell kortare uppvärmning precis som inför match. På så sätt har vi när det väl är dags att gå match redan gjort och sett oss göra det flera gånger. 

Toppning innan GGBC fick Team Perkele göra Fyertoventura // Playitas och det var välligt lyckats 2 vecka lång sparring läger .  

Toppning innan GGBC fick Team Perkele göra Fyertoventura // Playitas och det var välligt lyckats 2 vecka lång sparring läger .  

Alla var överens om att vi fokuserade och kyliga kunde kliva in i ringen när det var matchdags och göra vår boxning och leverera bästa tänkbara sådan! Ett team som hade lyckats med sin toppning och kunde lämna Golden Girl med insatser som alla var nöjda med. 

2 Guld och 2 Brons !

Team Perkele avslutnings middag efter GGBC ! 2 Guld och 2 Brons ! Grymt 👍

Team Perkele avslutnings middag efter GGBC ! 2 Guld och 2 Brons ! Grymt 👍

Lise är mitt i toppningen till Nordiska Mästerskapen. Nytt för denna toppning är "laktatboost" på Bosön, som vi skrivit om i tidigare inlägg.  Så fredagen avslutades för Lises del med intervallstege på armcykeln, samma upplägg som för en vecka sedan. Resultatet visade ännu högre power ! 

Lise kör strålande mjölksyre / laktat pass. 

Lise kör strålande mjölksyre / laktat pass. 

Förhoppningen var även att laktatvärdena skulle vara ännu högre än sist vilket de inte var. Inför förra testet hade Lise vilat dagen innan medan detta test föregicks av mer än en veckas hård träning. Förklaringen är alltså att en tröttare kropp inte har samma uthållighet och därför inte kan få upp värdena på samma sätt. Men power var det inget fel på! 

Laktat värde tas mellan rond paus  

Laktat värde tas mellan rond paus  

Lucy passade på att köra en ny testomgång innan laktatboosten påbörjas för hela teamet som toppning inför SM i maj. 

Lucy förbereder sig köra Arm Cyckel testet  

Lucy förbereder sig köra Arm Cyckel testet  

Vad som är slående vid varje besök på Bosöns fysiologiska labb är hur mycket vi lär oss!

 Så tack Juan Alonso för all kunskap och brinnande intresse! Vi tar alltid med oss något nytt till träningspassen, träningsplaneringen och toppningen! 

Juan Alonso RIF testledare

Juan Alonso RIF testledare